divendres, 20 de febrer del 2009

FELICITATS, DON JACINTO!!!

En aquesta ocasió voldria celebrar una efemèride molt poc sabuda però per a mi molt entranyable: dins d'aquest any en què es compleixen tants aniversaris "rodons" de compositors (Händel, Haydn, Albèniz, Mendelssohn, etc.), també cal incloure el de Jacinto Valledor (1744-1809), el compositor del què faig la tesi i que va contribuí al desenvolupament d'un gènere tan interessant i desconegut com la tonadilla escènica tant a Barcelona com a Madrid. Segons sembla, Valledor va morir cap a finals del mes de febrer de 1809, de manera que per aquestes dates se celebra el dos-cents aniversari de la seva mort.
La seva obra més reeixida i encara interpretada és la tonadilla La cantada vida y muerte del general Malbrú (1785), inspirada en la popularíssima cançó "Malbrough s'et va-t-en guerre" -o el nostre "Mambrú se fue a la guerra"-, de la què us poso una il·lustració alusiva. No obstant, Valledor feu altres obres notables: les divertidíssimes El instruido de moda (1785) i El chasco del abate (1785), tonadillas molt virtuosístiques com Madrid a la vista (1785) o fins i tot tonadillas bilingües (en català i castellà) per al Teatre de Barcelona (on va treballar entre, aproximadament, 1773 i 1785) com La ramilletera (ca. 1773-1775), obra que recentment he editat a Tritó (La "tonadilla" del segle XVIII i Catalunya, Barcelona: Tritó, 2008).

1 comentari:

Anna Maria V. ha dit...

Felicitats per la part que et toca, que sé que és molta. Ho sé per experiència, perquè quan treballes tant amb un personatge te'l fas teu totalment.
A més, convé reinvindicar totes aquestes figures, com tu i jo ja intentem fer en les nostres esferes, diferents però similars.
Una abraçada,
Anna Maria