divendres, 20 de febrer del 2009

FELICITATS, DON JACINTO!!!

En aquesta ocasió voldria celebrar una efemèride molt poc sabuda però per a mi molt entranyable: dins d'aquest any en què es compleixen tants aniversaris "rodons" de compositors (Händel, Haydn, Albèniz, Mendelssohn, etc.), també cal incloure el de Jacinto Valledor (1744-1809), el compositor del què faig la tesi i que va contribuí al desenvolupament d'un gènere tan interessant i desconegut com la tonadilla escènica tant a Barcelona com a Madrid. Segons sembla, Valledor va morir cap a finals del mes de febrer de 1809, de manera que per aquestes dates se celebra el dos-cents aniversari de la seva mort.
La seva obra més reeixida i encara interpretada és la tonadilla La cantada vida y muerte del general Malbrú (1785), inspirada en la popularíssima cançó "Malbrough s'et va-t-en guerre" -o el nostre "Mambrú se fue a la guerra"-, de la què us poso una il·lustració alusiva. No obstant, Valledor feu altres obres notables: les divertidíssimes El instruido de moda (1785) i El chasco del abate (1785), tonadillas molt virtuosístiques com Madrid a la vista (1785) o fins i tot tonadillas bilingües (en català i castellà) per al Teatre de Barcelona (on va treballar entre, aproximadament, 1773 i 1785) com La ramilletera (ca. 1773-1775), obra que recentment he editat a Tritó (La "tonadilla" del segle XVIII i Catalunya, Barcelona: Tritó, 2008).

divendres, 13 de febrer del 2009

Es busquen contralts i baixos

En aquesta ocasió escric per buscar contralts i baixos per a la "Capella Bach", un cor de cambra que recentment s'ha creat a la Societat Bach i que es vol especialitzar en música antiga des de l'Edat Mitjana fins el segle XVIII. De moment estem preparant un parell de concerts per al juny amb peces per il·lustrar un curs de música antiga que impartirà el nostre director, el Nacho Cantalejo, dins de les activitats de la Societat Bach. En ells interpretarem peces del Llibre Vermell de Montserrat, Landini, Passereau, Brudieu, Sebastián Durón, Ferran Sor, etc. Els assajos són quinzenals (els dimecres de 20:45 a 22:15) i a la mateixa seu de la Societat Bach (Parròquia de Sant Miquel dels Sants de Barcelona, c/ Escorial 163, molt a prop del metro de Joanic i dels autobusos 39, 116, 74, etc.). Per a qualsevol cosa, em podeu escriure un email. Us animo a venir!!!

"Un concert magistral" (això diuen ;))

A la web de l'Església Evangèlica de Catalunya (http://www.esglesiaevangelicadecatalunya.cat/) s'ha inclós una bonica ressenya del concert d'arpa i cant que l'Ester Estrada i jo vam oferir a l'Església Protestant Barcelona-Centre el passat dissabte 31 de gener. Us copio el link per si voleu consultar-la:
http://www.esglesiaevangelicadecatalunya.cat/eec/index.php?option=com_content&task=view&id=194
El butlletí del 8 de febrer de l'Església Protestant Barcelona-Centre també fa referència a aquest concert donant-nos les gràcies per haver participat d'aquesta manera en les celebracions del 56è aniversari d'aquest temple: http://www.esglesiatallers.org/090208.pdf. A tots els agraeixo moltíssim l'entusiasme mostrat i especialment a l'Església Protestant Barcelona-Centre el calurós acolliment i l'excel·lent organització del concert. Realment va ser una vetllada memorable.
Si voleu escoltar part d'aquest concert, he penjat on-line dues peces, en primer lloc la cançó de Haydn "O Tuneful Voice". El link és el següent:
'Haydn,

I també un fragment de l'ària de Händel "Dann tönt der Laut'und Harfe Klang", de l'oratori Judes Macabeu:

G. F. Händel, "Dann tönt der Laut'und Harfe Klang" - Share on Ovi