dissabte, 16 d’agost del 2008

Curs d'estiu a Vélez Blanco

En aquesta ocasió escric per comentar una altra experiència molt gratificant. Es tracta de l'assistència que vaig fer a un curset d'estiu sobre música antiga que la Universitat d'Almeria (UAL) organitza al poblet de Vélez Blanco entre el 28 de juliol i el 2 d'agost. Durant aquesta setmana aquest poble es volca en la realització d'aquest curset, organitzat de la següent manera: pel matí, de 10 a 2, es feien els tallers (dansa històrica, cant, cant coral, corda pulsada i tecla -orgue i clave-), per la tarda hi havia conferències i al vespre es podia anar al festival de música antiga i barroca que es fa paral·lelament.
L'altre plat fort d'aquest event eren els concerts, entre els quals vam poder gaudir d'una vetllada de tonadillas en que el grup "El Concierto Español", sota la direcció d'Emilio Moreno, van interpretar obres de Pau Esteve, Blas de Laserna i, justament, de Valledor, el compositor de la meva tesi. També va ser molt interessants el concert en que la Real Cámara -també dirigida per Emilio Moreno- van interpretar obres de Boccherini i Haydn, entre altres; i, sobretot, el concert amb música de Vivaldi que el grup Lachrimae Consort Paris van interpretar ja al final de la setmana: l'elegant i, alhora, expressiva interpretació que el contratenor Christophe Laporte i la resta de membres de la formació feren del Stabat Mater i del Nisi Dominus de Vivaldi fou realment memorable.

D'altra banda, el curset inclou l'allotjament gratuït a bungalows d'un càmping del poble i, en general, l'ambient que es respirava va ser molt agradable: tant els companys de bungalow com els del curs de dansa històrica foren excel·lents i molt entusiastes. Realment, és una experiència que aconsello. L'únic problema que té és que la seva difusió és molt reduïda, així que aprofito per indicar les webs on es pot trobar informació: http://www.festivalvelezblanco.com/ i http://nevada.ual.es:81/CURSOSVERANO/index.php?sede=velez.

Cant harmònic

Aquesta vegada escric per comentar un fet que em va passar abans de l'agost. Per aquelles casualitats de la vida, vaig conèixer a un personatge curiosíssim i molt interessant: es diu Tuti Elizegui i ben a prop de casa meva hi ha instal·lat el seu local on fa cursets de cant harmònic. En aquella ocasió vaig tenir l'oportunitat d'escoltar en viu aquest cant harmònic i us asseguro que em va causar un veritable xoc: aquest home, a partir d'una nota molt greu que fa a mode de bordó, és capaç de crear melodies precioses i dificilíssimes amb els harmònics. Em va explicar que això prové de Tuva, al sud de Sibèria, i ho vincula amb els xacres i amb l'equilibri emocional no només de qui ho realitza, sinó també de qui ho escolta. En aquest sentit, em va explicar anècdotes sorprenents, però el que més em va sobtar va ser el fet que aquest tipus de cant pot ajudar moltíssim a desenvolupar l'oïda de persones sordes i sord-mudes. Potser sóc més escèptica pel que fa a les aplicacions emocionals d'aquest cant, però em va semblar quelcom increïble, us ho asseguro. Per a més informació sobre aquest personatge i el fenomen del cant harmònic, podeu anar a la seva web: http://www.osolobo.es/.